miercuri, 7 mai 2008

Cosul cu informatii- dispozitive de stocare a informatiilor

Într-o era a informatizării continue a început să se simtă nevoia de o informare cât mai amplă. Informaţiile din toate domeniile circula pe cele mai diversificate căi, de la ziare la calculatoare. În ceea ce priveşte partea digitala cea mai populara « aparatură » folosita la stocarea informaţiilor este calculatorul. În ceea ce-l priveşte părtile care se ocupă cu stocarea de informaţii sunt cele doua tipuri de memorii interne, ROM şi RAM, dar şi dispozitivele periferice şi cele de interfaţă. Pentru o mai bună înţelegere stocării sau memoriei trebuie înţeles conceptul. Aşadar memoria precizată anterior- cea internă- este zona de stocare temporară a datelor într-un calculator. Termenul de memorie este folosit pentru a desemna cipurile reale capabile să păstreze datele.Deoarece calculatorul recunoaşte numai două stări, datele supuse prelucrării sunt transformate în şiruri de cifre 0 şi 1, indiferent în care dintre cele două tipuri de memorie, RAM sau ROM se află. Ele prezintă atât avantaje, cât şi dezavantaje, dar sunt deja consacrate în domeniul stocării de informaţii şi au deja o tradiţie. Memoria de tip ROM (Read Only Memory) nu îşi pierde conţinutul la oprirea calculatorului, nu poate fi scrisă de către utilizator (este inscripţionată de către producător cu ajutorul unei aparaturi speciale), este de capacitate redusă (până la 2MB) şi este folosită pentru stocarea informaţiilor despre hardware, mici programe ce configurează diverse programe (conţine programele esenţiale care se încarcă la pornirea calculatorului)RAM (Random Acces Memory) este o memorie volatilă (se pierde la oprirea calculatorului), poate fi atât citită cât şi modificată şi este folosită la stocarea programelor şi a datelor, fiind considerată principala memorie de lucru a calculatorului. Dimensiunile utilizate frecvent în ziua de azi variază între 512 MB şi 2 GB.
Pe lângă aceste modalităţi de stocare dintr-un calculator există şi altfel de dispozitive, care fac parte însă din sistemul de intrare si de ieşire(S I/O). Mediile de stocare sau mai bine zis suportul fizic pe care se stochează informaţiile sunt reprezentate de hard disc, CD, floppy disk, disc ZIP. Dincolo de partea fizică pot fi menţionate la capitolul stocare şi memoriile periferice pentru accesarea mediilor de stocare : unitatea floppy, unitatea CD-rom, unitatea DVD, unitatea ZIP, unitatea card reader.
Înafară de partea de calculatoare modalităţile de stocare a informaţiei cele mai cunoscute, tradiţionale sau moderne sunt casetele audio sau video, stick-urile de memorie ajungându-se până la stocarea de informaţii pe cardurile bancare.
Întrucât lumea informaţiilor cunoşte o continuă dezvoltare şi cele mai noi modalităţi de stocare se preconizează a deveni învechite într-un timo destul de scurt. Această eră, a descoperirilor de diferite dispozitivede stocare a diferitelor noţiuni păşeşte cu paşi repezi spre tot mai ingenioase şi originale aparate de stocare de informaţii.

Bibliografie :

Oprea, Dumitru, Protecţia şi securitatea informaţiilor, Editura Polirom, Iaşi, 2003 ;
www.kompass.com;
ww.kaboo.ro ;

Niciun comentariu: